Arıqlamaq üçün yeməklər

14 Avqust 2019 Kateqoriya: Arıqlamaq üçün pəhrizlər Müəllif:
Oxuma vaxtı: 11 dəq Oxunma sayı: 12
Arıqlamaq üçün yeməklər şəkil

Artıq çəkidən qurtulmaq arzusunda olanları narahat edən amillərdən biri də qidalanmadır. İnsan fiziki və zehni işdən, yorğun gündən sonra istirahət etmək və dadlı nəsə bir şey yemək istəyir. Arıqlamaq üçün yeməklər isə, adətən, adamı bu arzudan məhrum edir. Bu probleminizi düşünüb məqalədə dadlı və sağlam arıqlamağınıza kömək edəcək bəzi reseptləri toplamışıq.

Qarabaşaq kotleti

Bişirilmə vaxtı: 40 dəq

Kaloriliyi: 321 kkal (100 qram)

Zülal: 23.5 q

Yağ: 18.3 q

Karbohidrat: 18.6 q

İnqredientlər:

4 nəfərlik

  • Qarabaşaq yarması – 1 stəkan
  • Farş – 450 qram
  • Soğan – 2 ədəd
  • Toyuq yumurtası – 2 ədəd
  • Şüyüd – dəstə
  • Yağlı qıtıqotu sousu – 2 x.q.
  • Sarımsaq – 1 diş
  • Əla növ buğda unu – 3-4 x.q.
  • Duz – zövqə görə
  • Şəkər – çimdik
  • Qara istiot – çimdik
  • Üzüm tumu yağı – qızartmaq üçün
  • Xama – servis üçün
  • Göyərti – servis üçün

Arıqlamaq üçün yeməklər arasında qarabaşaq kotletinin özünəməxsus yeri var. Həm qarabaşaq, həm də çəkilmiş ət mədə üçün faydalı qidalardı.  Etiraf edin ki, bu günə qədər qarabaşaq kotleti bişirmək heç ağlınıza da gəlməyib. Ümid edirəm ki, kotletin dadına baxandan sonra onu sevəcəksiniz və tez-tez bişirəcəksiniz.

Arıqlamaq üçün yeməklər 1 şəkil

“Qarabaşaq kotletini” necə hazırlayaq

  1. Qarabaşağı qaynadın –  sıyıq hazırlayın.
  2. Farşı (çəkilmiş ət) soğanla qarışdırın, qara istiot və şəkər əlavə edib yaxşıca yoğurun və yüngül döyəcləyin.
  3. Farşı qarabaşaqla qarışdırın.
  4. Kotlet üçün içlik hazırlayın: yumurtanı qaynadın, sürtgəcin orta gözündə rəndələyin, şüyüt, sarımsaq və yağlı qıtıqotu sousu əlavə edib qarışdırın.
  5. Bütün farşı hissələrə bölün, yuxa forması verin, hər birinin ortasına 1-2 x.q. yumurtalı-şüyütlü içlik qoyun.
  6. Kotleti formasına salın, unlayın.
  7. Kotletlərin hər iki üzünü üzüm tumu yağında yüngül qəhvəyi rəng alanadək qızardın. Sobada hazır vəziyyətə gətirin, xama və təzə göyərti ilə süfrəyə verin.

“Qarabaşaq kotleti” resepti hazırdır, nuş olsun!

Omlet

Bişirilmə vaxtı: 20 dəq

Hazırlanma üsulu: sobada

Kaloriliyi: 198 kkal (100 qram)

Zülal: 5.5 q

Yağ: 17.5 q

Karbohidrat: 3.1 q

İnqredientlər:

4 nəfərlik

  • Toyuq yumurtası – 4ədəd
  • Süd – 300ml
  • 33%-li qaymaq – 100ml
  • Kərə yağı – 60qram
  • Göyərti – servis üçün
  • Duz – zövqə görə

Omlet klassik fransız təamıdır. Parisdə aşbazı işə götürərkən onun məhz omleti necə bişirməyinə baxırlar. Omlet bişirə bilməyəni premium-klass restoranlara heç buraxmırlar da. Bu yeməyin çox sadə qaydaları var: omletə həcmi un və ya nişasta yox, məhz yumurta verməlidir. Düzgün hazırlanmış omlet sufleyə oxşamalıdı. Fransızsayağı Hot Cuisine hazırlamaq istəyisinizsə, sobanı isidin və onu sobada 15 dəqiqədən çox saxlamayın. Əks halda ciddi kulinariya səhvi edərsiniz.

Arıqlamaq üçün yeməklər 2 şəkil

“Şişkin omleti” necə hazırlayaq?

  1. “Ağıllı” оmlеtin qaydası sadədir: hər yumurta üçün 100 ml süd götürün. Əgər süd yağsızdırsa,onu 1:3 nisbətində qaymaqla qarışdırın.
  2. Yumurtanı ehtiyatla,bircins kütl alınanadək çalın.
  3. Südlü-kremli qarışığı və yumurtanı qarışdırın, duzlayın.
  4. İstiyə davamlı keramik qabı otaq temperaturunda olan bol kərə yağı ilə yağlayın.
  5. Omleti qaba tökün və yaxşı qızdırılmış sobada 220 dərəcədə 12-15 dəqiqə bişirin.
  6. Hazır omletin şişkin səthini qalan kərə yağı ilə yağlayın. Omletə bir qədər “istirahət ” verin, hissələrə bölün, göyərti, yaxud tərəvəzlə süfrəyə verin.

“Şişkin omlet” resepti hazırdır, nuş olsun!

Dietik kəsmikli zapekanka

Bişirilmə vaxtı: 40 dəq

Hazırlanma üsulu: sobada

Kaloriliyi: 98 kkal (100 qram)

Zülal: 3.3 q

Yağ: 13 q

Karbohidrat: 4.5 q

İnqredientlər:

1 nəfərlik

  • Yağsızlaşdırılmış kəsmik – 180q
  • Toyuq yumurtası – 1ədəd
  • Alma – 50q
  • Yulaf kəpəyi – 1q.
  • Yoqurt – 1q.

Arıqlamaq üçün yeməklər 3 şəkil

“Dietik kəsmikli zapekanka ” necə hazırlayaq?

  1. Kəsmiyi çalın. Yulafı əlavə edin.
  2. Xırda-xırda doğranmış almaları da əlavə edin.
  3. Yumurtanı əlavə edin.
  4. Yaxşı-yaxşı qarışdırın.
  5. Bişirmək üçün qaba tökün.
  6. Üstünə yoqurt çəkin. 190 dərəcədə 20-25 dəqiqə bişirin.

“Dietik kəsmikli zapekanka ” resepti hazırdır,nuş olsun!

Göbələkli toyuq

Bişirilmə vaxtı: 60 dəq

Kalorisi:  176 kkal (100 qram)

Zülal: 10.9 q

Yağ: 13.9 q

Karbohidrat: 1.7 q

İnqredientlər:

6 nəfərlik

Toyuğun döş əti – 1 кq

Baş soğan – 1 ədəd

Göbələk – 600 q

Şüyüd – 1 dəstə

Xama – 3-4 x.q.

Duz – zövqə görə

Günəbaxan yağı – 2-3 x.q.

Arıqlamaq üçün yeməklər 5 şəkil

 “Göbələkli toyuğu” necə hazırlayaq?

  1. Toyuğun döş ətini götürüb, yuyun və nazik-nazik doğrayın.
  2. Sonra tavada qızdırılmış yağa toyuq ətini atın.
  3. Hər iki tərəfini 5-10 dəqiqə qızardırıq.
  4. Sonra qazana yığın.
  5. Soğanı təmizləyib aypara şəklində doğrayın.
  6. Sonra tavada qızdırılmış yağa töküb qızılı rəng alanadək qızardın.
  7. Göbələkləri yuyun, təmizləyin və nazik-nazik doğrayın.
  8. Soğan hazır olan kimi göbələyi əlavə edib 5 dəqiqə bişin.
  9. Sonra duz, ədviyyat əlavə edib xırda-xırda doğranmış şüyütü üstünə tökün.
  10. Bura xamanı da tökün.
  11. Bir neçə dəqiqə vam odda bişirin.
  12. Sonra toyuğun üstünə göbələkli sousu əlavə edin.
  13. Qazanda qapağı bağlı vam odda 15-20 dəqiqə bişirin. Kartof püresi ilə birlikdə süfrəyə verin. Nuş olsun!

“Göbələkli toyuq” reseptihazırdır, nuş olsun!

Yağyandırıcı kokteyl

Bişirilmə vaxtı: 5 dəq

Kalori dəyəri: 30 kkal (100 qram)

Zülal: 2.8 q

Yağ: 0.1 q

Karbohidrat: 4.1 q

İnqridientlər:

1 nəfərlik

  • Yağsız kefir – 250q
  • Darçın – 1/2qaşığı
  • Zəncəfil – 1/2qaşığı
  • Qırmızı istiot – 1çimdik

Arıqlamaq üçün yeməklər haqda danışarkən unutmayın ki, yağların yanmasına kömək edən təkcə yeməklər yox, həm də kokteyllər var. Bu kokteyl də arıqladıcı xüsusiyyətə malikdir. O. Maddələr mübadiləsini sürətləndirir, şlakları orqanizmdən xaric edir, mədə-bağırsaq traktının və böyrəklərinin işini yaxşılaşdırır.

Arıqlamaq üçün yeməklər 6 şəkil

“Yağyandırıcı kokteyli” necə hazırlayaq?

  1. Stəkana yağsız kefir tökün.
  2. Darçın əlavə edin.
  3. Zəncəfil əlavə edin.
  4. Bir çimdik qırmızı istiot səpin və qarışdırın. Kokteylin effektinin çox yaxşı olması üçün səhər və yatmazdan əvvəl içmək məsləhət görülür.

“Yağyandırıcı kokteylin” resepti hazırdır, nuş olsun!

Kök kotleti

Bişirilmə vaxtı: 20 dəq

Kaloriliyi:  99 kkal (100 qram)

Zülal: 4.1 q

Yağ: 1.6 q

Karbohidrat: 16.8 q

İnqredientlər:

2 nəfərlik

  • Yerkökü – 300q
  • Toyuq yumurtası – 1ədəd
  • Mannı yarması – 3q..
  • Şəkər – 1ç.q.
  • Şüyüt – 1ç.q.
  • Duz – zövqə görə

 “Kök kotletini” necə hazırlayaq?

  1. Kökü sürtgəcin orta gözündə rəndələyin və artıq mayesini sıxın.
  2. Yumurta əlavə edib qarışdırın.
  3. Mannı, şəkər, duz və şüyüt əlavə edib qarışdırın.
  4. Kotlet forması verib hər iki tərəfini bitki yağında 5 – 7 dəqiqə qızardın.

“Kök kotleti”resepti hazırdır, nuş olsun!

Tənbəl Varenik

Bişirilmə vaxtı: 20 dəq

Kalori dəyəri: 244 kkal (100 qram)

Zülal: 13.2 q

Yağ: 13.2 q

Karbohidrat: 15.9 q

İnqredientlər:

4 nəfərlik

  • Kəsmik – 500q
  • Toyuq yumurtası – 2ədəd
  • Şəkər – 5-2x.q.
  • Əla növ buğda unu – 1/2
  • Duz – zövqə görə
  • Kərə yağı – 60q

Arıqlamaq üçün yeməklər 8 şəkil

 “Tənbəl varenikləri” necə hazırlayaq?

  1. Kəsmiyi (evdə hazırlanmışa üstünlük verin) süzgəcdən keçirin və kasaya tökün.
  2. Sonra yumurta, şəkər və duz əlavə edib yaxşıca qarışdırın.
  3. Bura unu da töküb yoğurun.
  4. Onu üstünə un səpilmiş yuxayayana qoyub və 3-4 bərabər hissəyə bölün; hər bir hissəyə diametri 2-3 santimetr olan kolbasa forması verin.
  5. Sonra kolbasaları 1-1,5 sm enində bərabər doğrayın.
  6. Sonra duzlu qaynar suya tökün və bişənə qədər qaynadın (təxminən 2-3 dəqiqə). Hazır varenikləri kəfkirlə boşqaba qoyun, üstünə kərə yağı töküb və isti-isti süfrəyə verin. İstəyə görə xama, bal və ya mürəbbə ilə servis edə bilərsiniz. Nuş olsun!

“Tənbəl vareniklər” hazırdır, nuş olsun!

Sobada toyuq kotleti

Bişirilmə vaxtı: 60 dəq

Hazırlanma üsulu: blender, sobada

Kalorisi: 119 kkal (100 qram)

Zülal: 14.6 q

Yağ: 5 q

Karbohidrat: 2.5 q

İnqredientlər:

5 nəfərlik

  • Toyuq filesi – 400q
  • Qırmızı şirin bibər – 100q
  • Baş soğan – 120q
  • Kərə yağı – 30q
  • Toyuq yumurtası – 1ədəd
  • Duz – zövqə görə
  • Qara istiot – zövqə görə

Arıqlamaq üçün yeməklər 9 şəkil

 “Sobada toyuq kotletini” necə hazırlayaq?

  1. Toyuq filesini blenderdən keçirin.
  2. Bibəri xırda-xırda doğrayıb farşa əlavə edin.
  3. Soğanı xırda-xırda doğrayın, qızılı rəng alanadək kərə yağında qızardın. Farşa əlavə edin.
  4. Yumurta, duz, istiot əlavə edin.
  5. Qarışdırın.
  6. Kotlet forması verib sobada 180 dərəcədə 40 dəqiqə bişirin.

“Sobada toyuq kotleti”resepti hazırdır, nuş olsun!

Yaşıl qabaqlı və pendirli zapekanka

Bişirilmə vaxtı: 65 dəq

Hazırlanma üsulu: sobada

Kalori dəyəri:  152 kkal (100 qram)

Zülal: 6.9 q

Yağ: 7.9 q

Karbohidrat: 11.8 q

İnqredientlər:

8 nəfərlik

  • Düyü – 160 ml
  • Zeytun yağı – 1 q.
  • Soğan – 1 ədəd
  • Yaşıl qabaq – 2 ədəd
  • Toyuq yumurtası – 6 ədəd
  • Bərk pendir – 5 xörək qaşığı
  • Duz – zövqə görə
  • Üyüdülmüş qara istiot – zövqə görə

 “Qabaqlı pendirli zapekankanı” necə hazırlayaq

  1. Sobanı 180 dərəcədə qızdırın. Zapekankanı bişirəcəyiniz qabı yağlayın və ya yeməklər üçün kağızla örtün. 2/3 stəkan uzun düyünü 1 1/3 stəkan soyuq suya tökün və 10-12 dəqiqə qapağı bağlı qaynadın, sonra götürün və ağzıbağlı şəkildə daha 3 dəqiqə saxlayın.
  2. Eyni zamanda tavada zeytun yağını qızdırın və xırda doğranış soğanları yüngül qızardın.
  3. 2 orta ölçülü yaşıl qabaq və ya sukkinini sürtgəcin iri gözündə rəndələyin.
  4. Rəndələnmiş qabaqları soğan, düyü, yumurta və 1 stəkan rəndələnmiş pendirlə qarışdırın. Zövqə görə duzlayıb istiotlayın.
  5. Hazırladığınız qaba tökün və qalan pendiri üstünə səpin.
  6. Təxminən 45-60 dəqiqə qızarana qədər bişirin. Nuş olsun!

“Kəsmikli qabaqlı zapekanka” hazırdır, nuş olsun!

 

 

Bu yazını paylaşın:
Yazını qiymətləndirin:
Şərhlər
Bu yazıya ərh yazılıb

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir.