Petruşka ilə arıqlamaq

14 Avqust 2019 Kateqoriya: Arıqlamaq üçün vasitələr Müəllif:
Oxuma vaxtı: 7 dəq Oxunma sayı: 187
Petruşka ilə arıqlamaq 2 şəkil

Arıqlamaq üçün cəfəri dəmləməsini sınamaq məsləhətdir. O, artıq mayeni orqanizmdən xaric edir, ödemdən və artıq çəkidən qurtulmağa şərait yaradır.

Petruşka ilə arıqlamaq istəyiriksə, cəfəri dəmləməsini necə hazırlamalıyıq? Bunun üçün cəfəri dəstəsini xırda-xırda doğrayın. Sonra su ilə qarışdırın ki, cəfəri öz şirəsini suya buraxsın. Belə ki, bir stəkan suya 2 çay qaşığı cəfəri əlavə etməklə miks hazırlayın. Bundan sonra hazırlanan qarışığı qaynayana qədər qızdırıb 15 dəqiqə az temperaturda bişirin. Bu qarışığı su vannasında yarım saat isidə də bilərsiniz.

Sonra dəmləməni soyudun və cunadan süzün. Petruşka ilə arıqlamaq qərarına gəlmisinizsə, dəmləməni gün ərzində acqarına, yarım stəkan içmək lazımdır. Dəmləməni aclıq hiss edəndə içmək lazımdır. Bu içki aclıq hissini iki saat ərzində yox edir, beləliklə, atışdırmalardan uzaq olacaqsınız.

Petruşka ilə arıqlamaq 1 şəkil

Cəfəri dəmləməsi ilə arıqlama kursu 14 gün ərzində davam edir. Bu pəhriz dövründə bəzi günlərdə, məsələn, birinci, yeddinci və sonuncu gün monoton və az qidalanma (yüngülləşdirici) günləri etmək məsləhət görülür. Belə günlərdə salatlar, meyvələr, qarabaşaq, kefir, yoqurt və s. bu kimi azkalorili qidalar istifadə olunur və daha yaxşı nəticə almağa imkan verir.

Cəfəri dəmləməsi immuniteti gücləndirir, menstrual tsikli normallaşdırır.

Limonlu cəfəri dəmləməsini sınaqdan keçirin

Limonlu cəfəri dəmləməsi hazırlamaq üçün 100 q cəfərini 1,5 – 2 l qaynar suya töküb bir az qaynadın. Sonra üstünə 1 ədəd limon şirəsi və bir damcı yod əlavə edin.

Dəmləməni yanğı hissi duyduqda için. Bir dəfəlik qəbulu zamanı bir neçə qurtum içmək kifayətdir. Güclü aclıq hiss etdikdə isə portağal yemək məsləhətdir. Pəhrizi 10 gündən az saxlamaq olmaz. Pəhriz diabetiklər və aterosklerozdan əziyyət çəkənlər üçün xüsusən faydalıdır.

Petruşka ilə arıqlamaq şəkil

Dəmləməni necə hazırlamaq lazımdır?

Petruşka ilə arıqlamaq üçün dəmləmənin hazırlanma qaydası çox sadədir. Cəfərini xırda-xırda doğrayın. 2 çay qaşığı doğranmış cəfərini bir stəkan qaynar suya töküb ağzını bağlayın və 10 dəqiqə dəmləyin. Dəmləmə hazır olduqdan sonra süzün. Yarım ay ərzində səhərlər acqarına için. Pəhrizi bir ay sonra təkrarlamaq olar.

Cəfəri dəmləməsi nəinki artıq çəkiləri itirməyə kömək edir, həm də dərini daha da sağlamlaşdırır, təmizləyir və ona öz təravətini qaytarır.

Kimlər içməməlidir?

Bütün faydalarına baxmayaraq, cəfəri ilə arıqlamağın da öz zərərli tərəfləri var. Cəfəri dəmləməsini hamilə qadınlar içməməlidir. Belə ki, cəfəri güclü abortedici xüsusiyyətə malikdir. Bundan başqa, sidik kisəsi və böyrək xəstəliklərindən, müxtəlif kəskin xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlara belə arıqlamaq məsləhət deyil.

Petruşka ilə arıqlamaq 4 şəkil

Arıqlamaq üçün cəfəri kökü

Məlumdur ki, insan qışda daha çox kökəlir. Bu, orqanizmin ilin soyuq aylarında özünə piy ehtiyat yığması ilə bağlıdır. Buna görə də qışda çəkinizi necə normada saxlamalı olduğunuzun düşünməyin vaxtıdır.

Bunun üçün cəfəri köklərindən faydalı içki hazırlamaq olar. Qalın cəfəri kökləri rəndələnir; yarımlitrlik bankaya tökülür və üzərinə iki xörək qaşığı bitki yağı əlavə olunur və hazırdır. Alınan kütləni həftədə bir dəfə gün ərzində yemək lazımdır. Pəhriz 1-3 ay saxlanmalıdır. Beləliklə, ayda təqribən beş kiloqram artıq çəkidən azad ola bilərsiniz. Bu o deməkdir ki, üç qış ayı boyunca 15 kq arıqlayacaqsınız.

Pəhrizin başqa günlərində adi qaydada qidalanmalısınız. Amma gecələr çox yemək olmaz. Şirin qidalardan bal məsləhət görülür. Un məmulatları, şirin və qazlı içkilərdən imtina etməli olacaqsınız.

Petruşka ilə arıqlamaq 5 şəkil

Cəfərinin müalicəvi xüsusiyyətləri

Cəfərinin müalicəvi xüsusiyyətləri insanlara hələ qədim dövrlərdən məlumdur. Bu bitki insan sağlamlığı üçün zəngin tərkibi sayəsində həmişə təbiblərin nəzərində olub.

Cəfəri arıqlamağa və tərkibindəki faydalı maddələr hesabına orqanizmi sağlamlaşdırmağa kömək edir. O, B, C, A, PP vitaminləri; kalium, kalsium, maqnezium, dəmir, sink, fosfor kimi minerallar və inulin adlı üzvi maddə ilə zəngindir. Məlumdur ki, cəfərinin tərkibində  askorbin turşusunun (vitamin C) miqdarı insan orqanizminin həmin vitaminə gündəlik tələbatı qədərdir. Məhz C vitamini də immunitetin əsas köməkçisidir.

Cəfərinin digər tərkib komponenti olan inulin adlı polisaxarid qanda qlükoza mübadiləsini normallaşdırır. Bu xüsusiyyətinə görə diabetiklərə məsləhət görülür. Fol turşusu isə bütünlüklə qan dövranı sisteminin fəaliyyətini normallaşdırır.

Petruşka ilə arıqlamaq 7 şəkil

Qədim dövrlərdən bu günə qədər gəlib çatmış xalq təbabəti arıqlamaq üçün müxtəlif otlar, o cümlədən cəfəri də istifadə edir. Çünki cəfəri diuretik effektə malikdir; bu xüsusiyyəti sayəsində artıq mayeni orqanizmdən kənarlaşdırır və onu istənilən mövsümdə tapmaq mümkündür.

Cəfəri qalxanabənzər vəzin və böyrəküstü vəzin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Bu da çox mühüm nüansdır. Belə ki, həmin vəzlərin funksiyalarının pozulması özü də çəki problemlərinə gətirib çıxarır.

Cəfəri həzmi yaxşılaşdırır, bağırsağın peristaltikasını gücləndirir, qaraciyər, böyrəklər, sidik və ödçıxarıcı yolları təmizləyir. Bu zaman nəinki özünüzü yaxşı hiss edəcəksiniz, həm də təzyiqiniz və görməniz yaxşılaşacaq, saçlarınız möhkəmlənəcək. Qədim insanlar cəfərini yaraların daha tez sağalması üçün istifadə edirdilər.

Petruşka ilə arıqlamaq 6 şəkil

Keçmişdə cəfərini gəlinlər toyda daha yaxşı görünmək üçün istifadə edirdilər. Hazırda dərinin sağlamlaşması və daha təravətli olması, ödemlərdən qurtulmaq üçün kosmetologiyada da geniş tətbiq olunur. Onun köməyi ilə çillərdən də azad olmaq olar.

Cəfəri şirəsi ürək xəstəliklərində də faydalıdır. O, damarları möhkəmləndirir, qanda şəkərin miqdarını azaldır. Belə şirə hazırlamaq üçün təmizlənmiş və doğranmış cəfərini şirəçəkəndən və ya ətçəkəndən keçirmək lazımdır.

Bu yazını paylaşın:
Yazını qiymətləndirin:
Şərhlər
Bu yazıya ərh yazılıb

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir.